Inntrykk fra en bokbussentusiast fra Bokbusstreffet i Skive, Danmark 2016

I september 2016 fikk jeg med stipend fra Mobilis, mulighet for å delta på bokbusstreff i Skive (DK). Jeg er tidligere styremedlem i Mobilis og for en bokbussentusiast som meg, var dette en fantastisk mulighet for å bli oppdatert på utviklingen innenfor mobile bibliotek i Norden, samt til å møte gamle kollegaer fra Mobilis og andre bokbussmennesker fra Sverige, Danmark og Tyskland.

I dag har jeg en stilling som bibliotekar på et av lokalbibliotekene i Århus (DK). Området som jeg arbeider i har en stor prosent av innvandrere, mange arbeidsledige, og hvor det å benytte biblioteket ikke er en selvfølge for alle. Overskriften på mitt arbeide er: «Biblioteket ut av huset». Selv om det er langt mellom å være bokbussbibliotekar på Vestlandet til et ghetto-område i Danmark, er målet det samme: Skape et godt bibliotektilbud til alle og samarbeide bredt med skoler, barnehager og interesseorganisasjoner.

På bokbussen til Brønderslev bibliotek står det: «Biblioteket en del av livet gjennom hele livet» Dette var også med i Borgmesterens, Peder Christian Kirke velkomsttale på Skive bibliotek og som er så viktig. At biblioteket er til rådighet gjennom hele livet, også i perioder hvor man ikke er så mobile, for eksempel som barn eller eldre. Dette er dette det mobile bibliotek kan.

I samlingen av flotte bokbusser som var møtt frem til bokbusstreffet i Skive, blei jeg veldig imponert av den nye bussen til Varde bibliotek. Her var det lagt til rette for at biblioteket kan «hektes av» på forskjellig stoppesteder, og benyttes som selvbetjening i kveldstimene, akkurat som mange andre «stasjonere» biblioteker i Danmark. Dette sier meg hvor mange muligheter og fleksibilitet det er for det mobile bibliotek i fremtiden.

Et av innslagene på bokbusstreffet var Trine og Stoffer (mor og sønn) som holdt et morsomt og annerledes foredrag om arbeidsglede, trivsel, nærvær, humor og relasjoner. Dette er viktige ingredienser for et arbeidsmiljø på alle arbeidsplasser, men kanskje spesielt for dem som arbeider i et mobilt bibliotek hvor det arbeides tett, til tider er veldig hektisk og arbeiderdager som sjeldent blir som det var planlagt.

Lørdagskvelden ble avsluttet med tre retter middag på Skive Theater og musikk av Kejser Larsen Band med god mulighet for å sosialisere seg med kollegaer fra Norden.

Takk for at jeg fikk være med til å få et innblikk i hvordan det ser ut for de mobile bibliotek i Norge og resten av Norden akkurat nå, og til alle de flinke medarbeider som holder hjulene i gang hos det mobile bibliotek og som muliggjør at alle borgere får et godt bibliotektilbud.

Mvh Marit Hass

Marit Hass, Anne Gerd Lehn, Lise Gyldmar og Tove Nilssen